El futbol sala i la lluita contra el sensellarisme del club Missatgers de la Pau de 3a Divisió Catalana
0//
Josep Braojos, entrenador dels Missatgers de la Pau de la 3a Divisió Catalana de Futbol Sala, va ser un dels guardonats en els VII Premis Solidaris de la Fundació Catalana de Futbol.
Per a l’Hospital de Campanya de l’Església de Santa Anna de Barcelona passen molts joves migrants que busquen ajuda. La majoria d’ells estan en situació de sensellarisme o vivenda precària. A més de les activitats d’assistència que se’ls dona, també se’ls fa una entrevista personal. Els interessats en la pràctica esportiva són derivats a l’equip de futbol que coordina Josep Braojos, entrenador de l’equip de Missatgers de la Pau de 3a Divisió Catalana de Futbol Sala. “El futbol té un vincle molt estret amb les activitats que es fan a l’Hospital de La Campanya. El futbol és una eina molt potent per treballar, és un aprenentatge de vida.” Aquesta iniciativa va ser guardonada en els VII Premis Solidaris de la Fundació Catalana de Futbol en la gala celebrada el passat 23 de febrer a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm.
El projecte neix com a una iniciativa d’una voluntària de l’hospital, la Montse Pujades, que va decidir complir amb la seva paraula amb els nois migrants que venien al centre, a la taula de la fraternitat, al menjador social i els va prometre que jugarien a futbol. “La pràctica esportiva és una alternativa a la part d’assistencialisme que fem a l’Hospital de Campanya” explica Josep Braojos. “Tot va començar amb uns entrenaments i va anar progressant i funcionant molt bé i des de l’hospital vam veure que el futbol és una eina molt potent per fer inclusió. Va evolucionar fins que van començar a competir i a federar els equips a la Federació Catalana de Futbol”. La seva tasca solidària és fonamental ja que tots els jugadors són aquests joves migrants. El primer que es treballa és la confiança, el respecte pels companys i el material així com el compromís d’assistir a tots els entrenaments i partits.
Gràcies a la implicació personal d’en Josep, l’equip pot competir de manera federada ja que la inscripció de l’equip i les llicències van ser costejades per ell per tal que els joves poguessin competir a la Lliga Catalana de Futbol Sala. “L’empenta del Josep ens enganxa a nosaltres, als jugadors, no hi hauria aquest equip o les condicions que hi ha ara. El repte que suposa és perquè ell ho ha visualitzat molt i és d’agrarir” declara la vicepresidenta del club, Irene Rodriguez.
Els jugadors també estan molt agraits a la tasca d'en Josep i a la seva empenta. Khalid Rachidi, membre de l'equip, va arribar a Santa Anna l'any 2019 i en un primer moment només era per menjar al matí i per fer algun dia però més endavant ja va formar part de l'equip. "M’ajuden molt i estic molt agraït a Santa Anna" destaca Rachidi. Mohamed El Maknassi, un altre jugador del club, parla de la cohesió del grup i la família que formen. "Josep és un membre de la família, fora del futbol li podem explicar els problemes que tenim. És un pare, un germà i al camp, un entrenador".
A més de transmetre el seu coneixement sobre el terreny de joc, el tret diferencial i solidari de Josep Braojos és la tasca que també fa fora de les pistes on complementa la inclusió i seguiment personal d’aquests jugadors amb diverses activitats per treballar la socialització: sopars, sortides, xerrades, excursions...Tot i que la comunicació és difícil per la barrera lingüística i les diferències culturals i religioses, Josep s’ha convertit a més d’entrenador, en un confident, un mentor i un referent de vida de molts d’aquests nois lluitant perquè cap d’ells dormi al carrer i tots tinguin un futur ple d’oportunitats. “Som una família i ho podria resumir d’aquesta manera” destaca l’entrenador. “M’estimo als nois, els nois sé que m’estimen i m’aprecien. Ningú els crucifica, és una zona de tranquil·litat per ells on es pot treballar molt bé. Hem creat una família i n’estic més que orgullós, és una gran satisfacció” explica Josep Braojos.
Irene Rodriguez, vicepresidenta de Missatgers de la Pau de 3a Divisió Catalana de Futbol Sala també coincideix amb la qualitat del projecte. “És un projecte molt maco, molt empoderant i l’energia que transmeten els jugadors, el Josep, tothom que hi ha implicat” assegura la també delegada de l'equip. Al cap i a la fi, “el futbol és l’excusa, és tota la resta el que ens mou al Josep i a mi i a tots els voluntaris, que hi ha implicat que són molt a seguir anant cada dimecres i cap de setmana” afirma Irene Rodriguez.
Últimes Notícies