El Sant Cugat FC i el seu projecte solidari al Senegal

0//

Berta Ruano i Cecília Cortès són les entrenadores solidàries reconegudes als VII Premis Solidaris que van viatjar al Senegal a donar suport a l'Escola de Futbol Sant Cugat-Boulembou.

El Sant Cugat FC i el seu projecte solidari al Senegal

L’any 2023, el Sant Cugat CF va fundar a un petit poble del Senegal a tocar amb la frontera de Gàmbia, Boulembou, l’Escola de Futbol Sant Cugat-Bolembou. La Fundació de l’FCF va reconèixer a les entrenadores Berta Ruano i Cecilia Cortès, del Sant Cugat FC, en els VII Premis Solidaris la seva tasca al Senegal amb el projecte del club.

De la mà de l’Associacó Egala, el mes de febrer de l’any passat, una delegació vermell-i-negra va ser al Senegal per donar vida a aquesta escola. Egala és una associació que utilitza l’esport com a eina d’integració social i de lluita per la igualtat de gènere. El projecte que duen a terme amb el Sant Cugat FC té com objectiu principal generar un impacte positiu a la comunitat senegalesa amb la creació d’una escola de futbol on es busca no només impulsar el desenvolupament esportiu, sinó també contribuir a l’enfortiment social i educatiu de Boulembou.

Entre els membres de l’expedició, es trobaven les entrenadores del ‘SantCu’, Berta Ruano i Cecília Cortés que tenien la missió de detectar quines persones podrien ser entrenadors/es per formar-les i que l’escola de futbol pogués continuar amb la seva activitat un cop marxés la delegació. “Ens vam reunir amb els entrenadors per explicar què esperàvem d’ells, com funcionaria la dinàmica, què volíem treballar i la nostra manera de funcionar com a club, que la nostra idea era que ells ho poguessin imitar una vegada nosaltres marxéssim” explica Cecília Cortès.

El resultat és indiscutible: 156 noies i 167 nois senegalesos entre 5 i 18 anys entrenen cada dia en aquesta escola del Sant Cugat a Senegal on tenen l’oportunitat de millorar les seves habilitat futbolístiques amb un percentatge de gairebé el 50% de cada sexe. Aquest èxit era l’objectiu de l’expedició vallesana, tal i com afirma Berta Ruano, una de les entrenadores del club “L’objectiu que teníem amb això era que els nens s’escolaritzessin i que tinguessin en compte a les nenes a l’hora de fer futbol”.

Tota una fita exitosa comptant que al Senegal és una regió majoritàriament musulmana i sovint les dones continuen sense tenir els mateixos drets i privilegis que els homes. Berta i Cecília han demostrat que a través de l’esport, es van obrint portes i oportunitats a les noves generacions d’infants al Senegal. Sobretot per aquestes nenes que avui juguen a futbol i van a l’escola. “Al final de l’experiència vam fer un torneig tot junts que va ser una mica caòtic perquè ells mai ho havien fet i els nois estaven molt emocionats de tenir un partit amb nosaltres mirant, amb material esportiu nou però l’experiència va ser molt positiva “ assegura Cecília Cortès.

Pel club és una forma de vincular-se d’altres maneres amb l’esport a nivell internacional i a ajudar els més desafavorits. Lourdes Nache, responsable àrea social del Sant Cugat FC assegura que el futbol ha estat el motiu de la transformació “El motor de canvi és el futbol i si ja ho és aquí on els nens tenen tantes coses, imagina el que pot ser en llocs on no tenen res” . El Sant Cugat FC és un dels clubs amb els valors més ferms “Valors com la igualtat i la solidaritat els podem sentir aquí i pensar que són de paraula, una vegada anem allà són de realitat. Són valors que van cap allà però moltes coses que ens emportem de tornada” apunta Lourdes Nache.

Respecte l’experiència personal Berta Ruano reconeix que “es dona importància a les coses de veritat com són les persones i tenir-les al costat i que una cosa tan absurda com el futbol que aquí ho acabem enfocant a la competició, allà el futbol uneix”.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.